+36 (30) 2 413 412

Kedvezően módosul a CSOK Plusznál az illetékmentesség

Kedvezően módosul a CSOK Plusznál az illetékmentesség

2023. december 22-én éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben a 2023. évi CIX. törvény „a hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” megnevezéssel.

A jogszabály pedig a lakástámogatásokhoz kapcsolódó illetékmentességet is módosítja. A törvény illetékmentességhez kapcsolódó része így változik:

a családok otthonteremtését támogató kedvezményes CSOK Plusz hitelprogramról szóló 518/2023. (XI. 30.) Korm. rendelet 2024. január 1-jén hatályos 2. § (1) bekezdése szerinti kedvezményes kölcsön (a továbbiakban: CSOK Plusz kölcsön) felhasználásával történő megszerzése;

Ez alapján nem kell megfizetni a vagyonátruházási illetéket abban az esetben, ha CSOK Plusz felhasználásával történik a lakásvásárlás. Erről eddig is lehetett hallani, de akkor mi az újdonság?

A legfontosabb, hogy a jogszabályban nincs vételárra vonatkozó korlátozás. Az eredeti szöveg szerint az illetéket meg kellett volna fizetni a vételár 80 millió forintot meghaladó részére. Ezt a felső korlátot kivezetik.

Mekkora pénzügyi előnyt jelent CSOK Plusz esetén az illetékmentes vásárlás? Az illeték alapesetben a vételár 4 százaléka lenne, nézzünk néhány példát:

 • 20 millió forint vételár esetén 800 ezer forint illeték megfizetése alól mentesül a vásárló.
 • 40 millió forint vételár esetén 1,6 millió forint illeték megfizetése alól mentesül a vásárló.
 • 60 millió forint vételár esetén 2,4 millió forint illeték megfizetése alól mentesül a vásárló.
 • 80 millió forint vételár esetén 3,2 millió forint illeték megfizetése alól mentesül a vásárló.
 • 100 millió forint vételár esetén 4 millió forint illeték megfizetése alól mentesül a vásárló.
 • 120 millió forint vételár esetén 4,8 millió forint illeték megfizetése alól mentesül a vásárló.
 • 140 millió forint vételár esetén 5,4 millió forint illeték megfizetése alól mentesül a vásárló.
 • 150 millió forint vételár esetén 6 millió forint illeték megfizetése alól mentesül a vásárló.

150 millió forintnál drágább ingatlan CSOK Plusz felhasználásával nem vásárolható.

Fontos

Korábban a 80 millió forintos összeghatár miatt bizonyos esetekben kevesebb illetéket engedtek volna el. Az eredeti szabályok értelmében 150 millió forint vételár esetén 3,2 millió forint illetéket engedtek volna el, míg 2,8 millió forintot rendezni kellett volna. A változás tehát 2,8 millió forint extra kedvezményt jelent ebben az esetben.

A preferált kistelepüléseken továbbra is teljes egészében megmarad az illetékmentesség abban az esetben, ha Falusi CSOK felhasználásával vásároljuk meg az ingatlant.

 
Hirdetés
 

Ha megsértjük a CSOK Plusz szabályait, akkor az illetéket is rendezni kell

A CSOK Plusz egy nagyon kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamatozású lakáshitel, melyhez a futamidő alatt születendő második gyermektől minden baba után 10-10 millió forint tartozáselengedés is kapcsolódik. A kedvezményekért cserébe azonban szigorú feltételeket kell teljesíteni. Ha ezeket megsértjük, akkor az addig kapott kedvezményeket – kamattámogatás, tartozáselengedés – rendezni kell az állam felé. Sőt az elengedett illetéket is meg kell fizetnünk utólag.

Jó hír, ha csak részben kell visszafizetni a CSOK Plusz miatt korábban kapott kamattámogatást, akkor az illetékmentesség megmarad. Ez a gyakorlatban akkor fordulhat elő, ha részben teljesült a gyermekvállalásunk. Ha például kettő gyereket vállaltunk, de csak egy született meg, akkor a jogosulatlanul felvett hitelösszegre a kamattámogatást vissza kell fizetni, de az illetéket nem kell rendeznünk.

Az elengedett illetéket akkor sem kell rendezni utólag, ha a CSOK Pluszhoz kapcsolódó gyermekvállalást egészségügyi okok miatt nem tudjuk teljesíteni.

 

Hozzászólások (0)

  Új hozzászólás

  Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

  m.me/VeresegyhazErdokertesOrbottyanGodolloKedvezoHazak